Hur Utopia ökade konvertering med hjälp av en digital skattjakt

Utopias centrumledare Mona Lidén är alltid på jakt efter upplevelser som engagerar och skapar bra stämning i gallerian. Efter att ha haft en VR-upplevelse över julen 2017 så diskuterade Mona med Exenze om att ha en skattjakt i augmented reality över påsken 2018. Påskskattjakten blev en succé där både barn och föräldrar deltog.

Inför påsken 2019 valde Utopia att fortsätta med påskskattjakten. Denna gång aktiverades erbjudandefunktionen i skattjakten vilket innebär att deltagarna får poäng när de hittar skatterna och kan använda de poängen för att låsa upp erbjudanden som butikerna i Utopia stod för.

Konverteringsgraden under påsken via skattjakten var upp till hela 15% av deltagarna.

"Vi har använt skattjakter i AR under två påskhelger. Det känns bra att eventet passar flera olika generationer, att barn, ungdomar och vuxna kan delta. Tillsammans eller enskilt. Jag är otroligt nöjd med utfallet och konverteringen på 15% ger ett stort värde till våra butiker.", Mona Lidén, Centrumledare Balticgruppen, Utopia
Den yngsta kända deltagaren någonsin i ett Treasure-event på Två år med stöd av mamma.

Gameification

Skattjakterna innehåller ett gamefication-perspektiv vilket innebär att deltagarna får en belöning när de hittat alla skatter. Gamefication är ett starkt verktyg för att driva beteende och skapa engagemang. Med rätt belöning kan engagemanget öka och vi ser att tävlingar och utlottningar ökar engagemanget ännu mer.

Det är denna metod som också driver konvertering åt butikerna där målet är att marknadsföra erbjudanden till barnens föräldrar.